Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, је на данашњем  панелу „Изазови и потребе за бољим дигитално повезаним регионом”, представио  најбитније резултате Републике Србије у области дигитализације и успех у позиционирању наше земље као регионалног лидера у сектору информационо-комуникационих технологија.

„Влада Републике Србије је, захваљујући визији председнице Владе Ане Брнабић, 2017. године поставила ИКТ сектор, дигитализацију, креативност, иновације и знање као једне од приоритета у стварању модерне отворене, просперитетне Србије, центра великих идеја и могућности. Данас, извоз ИКТ сектора износи 2,7 милијарди евра и увећан је више од 7 пута за последњих десет година, успоставили смо два Државна дата центра, повезали смо све школе на брзи интернет, отворили смо 4 научно-технолошка парка и градимо још два, имамо 1,8 милиона грађана који користе еУправу”, изјавио је министар Јовановић и додао да су овакви сусрети одлична прилика за размену досадашњих искустава, идентификовање потенцијалних недостатака, као и дигитално повезивање земаља у региону.

Такође, Јовановић је нагласио да је потребно подстицати дигиталну трансформацију компанија и повезивање технолошких и академских заједница са традиционалном привредом, креирати повољну инвестициону климу и пружати подршку за иновативне компаније, а све то кроз развијање регионалних стратешких планова.

Јовановић је присутнима представио пројекат развоја широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре у руралним подручјима који ће до краја 2025. године обезбедити да сва села у Србији имају приступ брзом интернету и да ће се у оквиру овог пројеката изградити 4.700 километара додатних оптичких траса и повезати око 700 насеља са око 120.000 домаћинстава.

Поред министра Јовановића, на панелу су учествовали и министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине, Един Форто, заменик министра за информационо друштво и администрацију Северне Македоније, Александар Бајдевски, као и шеф одељења за широкопојасни приступ у Министарству економског развоја и туризма Црне Горе, Виктор Беришај.

Конференција „Улагање у дигитализацију на Западном Балкану” праћена координационим састанком инвеститора: „Заједничко регионално тржиште на Западном Балкану - Регионално дигитално подручје“, одржана је у Сарајеву, у организацији Европске банке за обнову и развој (EBRD), Глобалне Европске инвестиционе банке (EIB Global) и Савет за регионалну сарадњу (RCC).