Први састанак Радне групе која треба да изради Нацрт закона о изменама и допунама Закона о информационој безбедности, одржан је данас у Београду.

Министарство информисања и телекомуникација формирало је Радну групу, коју чине представници државних органа у чијој надлежности су питања од значаја за информациону безбедност, организације које се баве питањима информационе безбедности, представници привреде, организације које се баве питањима локалне самоуправе, као и истакнути представници академске заједнице.

Првом састанку Радне групе присуствовао је и министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, који је истакао да је овај дан од велике важности за читаво друштво јер се изменама и допунама овог Закона отвара ново поглавље информационе безбедности у Републици Србији.

„У ери 4. индустријске револуције, у којој се налазимо, можемо слободно да кажемо да, информациона безбедност представља изазов, проблематику и егзистенцијално питање свакодневног живота и рада. Поред бројних предности које нам информационо-комуникационе технологије доносе, сведоци смо и да се свакодневно суочавамо са изазовима који са собом носе далекосежне последице те захтевају правовремену реакцију, адекватне одговоре, одбране комплетних националних интереса и читавог друштва на највишем могућем нивоу. Пред нама је озбиљан и захтеван посао, велика одговорност, али сам уверен да ћемо заједничким снагама успети да одговоримо на постојеће, као и да предупредимо све будуће изазове које намеће дигитализовано друштво 21. века“, рекао је министар Јовановић.

Циљ измена и допуна Закона о информационој безбедности је усклађивање постојећег закона са новим правним оквиром Европске уније, односно усклађивање са НИС 2 директивом (2555/ 2022), као и усклађивање са Актом о сајбер безбедности ЕУ (2019/881) у делу који се односи на сертификацију у области сајбер безбедности, унапређење институционалног и организационог оквира и капацитета, као и сва даља унапређења текста стечена на темељима досадашњих искуства у примени Закона о информационој безбедности. Такође, једна од важних иницијатива је формирање посебне агенције за информациону безбедност која би обезбедила додатно институционално јачање и ефикасније одговоре на све потенцијалне инциденте и опасности.