Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, састао се данас са делегацијом Републике Екваторијалне Гвинеје коју предводи делегирани министар за јавну управу и административну реформу Републике Екваторијалне Гвинеје, Сантјаго Нсобеја Бареирос, у Београду.

Повод доласка делегације је изложбена поставка Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“, која се одржава од 16. до 19. маја у оквиру 65. Међународног сајма технике и техничких достигнућа.

Министар Јовановић је изразио захвалност за доследну и принципијелну позицију Републике Екваторијалне Гвинеје у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“ и још једном потврдио одличне односе две државе.

Јовановић је овом приликом упознао госта са успесима Републике Србије у домену дигитализације, развоја ИКТ сектора и електронске управе. Он је изразио спремност да знање и искуство, које су инжењери Србије стекли у дигиталној трансформацији јавне управе, пренесу колегама из Екваторијалне Гвинеје. Такође, истакао је да Република Екваторијална Гвинеја има 16 стипендија за своје студенте у оквиру пројекта „Србија је свет“, као и да смо спремни да тај број повећамо.

На крају овог састанка, министар Јовановић замолио је госте да пренесу Влади и председнику Републике Екваторијалне Гвинеје, господину Теодору Објангу Нгему Мбасогу, молбу да подрже кандидатуру Републике Србије за организацију Специјализоване светске изложбе EXPO 2027, о чему ће се одлучивати током заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе, крајем јуна ове године у Паризу.