Државном дата центру у Крагујевцу компанија TÜVIT свечано је данас, у Београду,  уручила сертификат, према стандарду ЕN 50600 за испуњавање највишег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података – сертификат за класу 4.

Овај сертификат представља велико признање како за Државни дата центар у Крагујевцу, тако и за целу Републику Србију, јер је ово још једна потврда да је Србија лидер у области дигитализације и изградње технолошке инфраструктуре у овом делу Европе. EN 50600 је европски стандард који се односи на пројектовање, изградњу и управљање дата центрима и сличним дигиталним инфраструктурама. За сада само 8 дата центара у земљама западне Европе поседује овај сертификат за класу 4, тако да је Државни дата центар у Крагујевцу први у источној и југоисточној Европи.

„Meђународни сертификат EN 50600 класе 4 који данас добијамо још један је показатељ да смо ми као држава, наше институције, наши стручњаци својим знањем и залагањем, успели да се позиционирамо као регионални лидер у дигиталној трансформацији и постанемо једна од најразвијенијих земаља Европе када је у питању поузданост и сигурност чувања података и опреме. У рекордном року смо изградили Државни дата центар у Крагујевцу по највишим техничким и безбедносним стандардима где се чувају подаци свих грађана, привреде и комерцијалних корисника и захваљујући којем је Србија препозната од светски признатих институција као један од лидера електронске управе”, рекао је министар Јовановић.

„Компанија Arthur D. Little strategy advisory je поносна што је одиграла кључну улогу у подршци Влади Србије у осмишљавању, планирању, и развоју Државног дата центра у Крагујевцу, који је од данас међународно признат добијањем цењеног ЕN 50600 сертификата класе 4, чије одличје држи само неколико елитних дата центара широм света . Ово признање није само фантастично достигнуће за Србију и њене људе, већ и најављује успон Крагујевачког Дата центра као регионалног шампиона у технолошкој инфраструктури“,  рекао је Бела Вираг, руководећи партнер компаније Arthur D. Little за Аустрију и Србију.

„Дата центри имају велики потенцијал за уштеду енергије, сировина и трошкова. Они су окосница дигитализације. Наши стандарди представљају поузданост, заштиту и квалитет - пре свега у међународној конкуренцији. Сигурност је кључ дигиталне будућности. Изузетно ми је драго што ми у TÜV NORD Групи имамо могућност да подржимо Владу Србије и Дата центар у Крагујевцу“, истакао је Дирк Стенкамп, Генерални директор TÜV NORD Групе.

Свечаном уручењу сертификата ЕN 50600 присуствовао је и в.д. директора Канцеларије за ИТ и електронску управу у Влади Републике Србије, Милан Латиновић.

Церемонији доделе сертификата за Државни дата центар присуствовао је и стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш. УНДП је дугогодишњи партнер Влади Србије у процесу дигиталне трансформације, која је један од приоритета Владе, и наставиће да пружа експертску и техничку помоћ препознајући значај дигитализације и нових технологија за привреду, грађане и ефикаснију и транспарентнију јавну управу.

TÜVIT сертификат према стандарду EN 50600 класе 4, потврдио је да је Државни дата центар у Крагујевцу изграђен по најсавременијим стандардима, да послује по највишем нивоу безбедности и управљању у случају ризика. Компанија TÜVIT, део је TÜV Nord групе, и представља независну агенцију за процену стандарда инфраструктуре за ИТ услуге.