Министар информисања и телекомуникација, Михаило Јовановић, обишао је данас село Панонија, код Бачке Тополе, у којем су завршени радови на изградњи широкопојасне телекомуникационе инфраструктуре и уведен брзи интернет у прве куће овог села.

„Село Панонија код Бачке Тополе је 80. село у Србији које је добило брзи интернет, захваљујући чему је на нову телекомуникациону инфраструктуру већ повезано 26 домаћинстава. До сада је Министарство овим пројектом обезбедило могућност повезивања на брзи интернет за око 50.000 грађана широм Србије, док се радови тренутно одвијају у чак 175 села у којима има преко 80.000 становника. Законом о електронским комуникацијама који је Народна Скупштина Републике Србије усвојила крајем априла ове године брзи, широкопојасни интернет је постао универзални сервис и њиме су предвиђене подстицајне мере којима ће се омогућити да свака кућа у Србији има могућност приступа брзом интернету. План је да се до краја 2025. године, реализацијом Пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре које спроводи Министарство информисања и телекомуникација, уведе брзи интернет, протока преко 100Мб/с, у више од 700 села и да се у ту сврху изгради више од 4.700 км траса оптичких каблова и да се повеже више од 120.000 домаћинстава.“, изјавио је министар Јовановић.

Увођењем брзог интернета у селима обезбеђује се доступност услуга електронске eуправе, дигитална настава и дигитални садржаји и у најмањим, истуреним одељењима основних школа у Србији, покретање бизниса и могућности да се користи електронска трговина како би пољопривредни и други производи били доступни у сваком тренутку преко интернета, као и праћење мултимедијалног садржаја – више стотина телевизијских канала, забавног и научног програма, спортског и филмског програма, фиксне и мобилне телефоније.

Током посете ОШ „Братство јединство“ у селу Панонија, Министарство информисања и телекомуникација опремило је школу са лаптоп рачунарима. Поред министра Јовановића, догађају су присуствовали и председник Скупштине општине Бачка Топола, Саша Срдић, директор Montop Pro, Драган Дакић, као и представници САТ-ТРАКТ-а.

Напредак у реализацији овог пројекта и план за повезивање села се налази на сајту Министарства mit.gov.rs .