Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић, састао се данас са члановима Радне групе за израду Акционог плана за спровођење медијске стратегије, у Београду.

Тема састанка је био наставак рада на изради Акционог плана за примену Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године у периоду од 2024. до 2025. године, као и договор око даљих корака у циљу потпуне имплементације Медијске стратегије.

„У години за нама усвојен је Закон о јавном информисању и медијима и Закон о елекронским медијима чиме смо остварили један од примарних циљева Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године. Доношењем ових закона, у чијем креирању су велики допринос дала новинарска и медијска удружења, као и међународни партнери – Мисија ОЕБСа, Делегација ЕУ у Србији, Амбасада Краљевине Норвешке и Фондација Конрад Аденауер, направљен је велики корак ка даљем унапређењу медијске сцене у Србији, на чему је Републици Србији честитала и Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истичући да је урађен значајан реформски посао. У даљој имплементацији Медијске стратегије битно је доношење Акционог плана за период 2024-25. Очекујем да имплементација одредби Закона о јавном информисању који се тичу пројектног суфинансирања, као и рад на преосталом Закону о јавним медијским сервисима буду једне од главних активности у новом Акционом плану“, рекао је министар Јовановић

Министар Јовановић је истакао да је Министарство у претходној години програмирало трогодишњи ИПА пројекат од 1.5 милиона евра, чији је имплементатор ОЕБС, а чиме је осигурано финансирање активности из Акционог плана медијске стратегије. Пројекат ће почети са радом у другом кварталу 2024. године.

Током фебруара месеца Министарство ће спровести обуке за лица која су запослена у  јединицама локалних самоуправа, код издавача медија, као и за лица која ће се пријављивати за чланове комисија, а у вези са новим законским решењима која се односе на поступак пројектног суфинансирања.  

Поред чланова радне групе, представника новинарских  и медијских удружења, састанку су присуствовали и партнери из Мисије ОЕБС, Делегације ЕУ, Амбасаде К. Норвешке и Фондације Конрад Аденауер, који са Владом Србије и медијским и новинарским удружењима раде на процесу имплементације Медијске стратегије и на свим питањима од значаја за медијску заједницу.