Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић проглашен је данас за Реформатора године, по избору Националне алијансе за економски развој (НАЛЕД) на конференцији поводом представљања 16. Сиве књиге.

По одлуци Управног одбора НАЛЕД-а, Јовановић је у 2023. години био заслужан за реформе које се односе на стварање равномерног развоја савремене телекомуникационе инфраструктуре, увођење широкопојасног интернета у рурална подручја наше земље, као и свеукупан допринос и подршку унапређењу дигитализацији, развоју електронске управе и информациону безбедност.

„Изузетно сам почаствован и срећан због награде Реформатор године, јер сматрам да представља престижно признање, не само мени као појединцу, већ широком кругу људи који су и у 2023, али и од 2017. године, неуморно радили на остварењу јединственог циља - дигиталној трансформацији Републике Србије: мојим драгим сарадницима у Министарству, у Канцеларији за ИТ и еУправу, у кабинету председнице Владе, као и свим министрима у овој и претходне две владе који су допринели потпуно новој слици и другачијој перцепцији наше земље – једној модерној Србији, дигиталном и технолошком лидеру, победнику у ери 4. индустријске револуције“, истакао је Јовановић.

Он је овом приликом рекао да је НАЛЕД, пружајући сталну подршку Влади, постао део историјских промена ка стварању модерне и просперитетне Србије.

„Новоформирано Министарство информисања и телекомуникација је у 2023. години заслужно за чак 4 потпуно нова закона која су у потпуности синхронизована са законодавством ЕУ.  Тиме смо допринели испуњавању обавеза које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и усвајању правних тековина у оквиру Поглавља 10 – Информационо друштво и медији. То су: Закон о електронским комуникацијама, Закон који дефинише приступање Дигиталној Европи и два медијска закона – Закон о јавном информисању и медијима и Закон о електронским медијима. Захваљујући овим законима широкопојасни интернет је по први пут у Србији постао део универзалног сервиса, практично смо постали део ЕУ по питању приступању фондовима и бесповратним средствима у области вештачке интелигенције, рачунарства високих перформанси и развоју дигиталних вештина, док је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала Србији на усвајању медијских закона и истакла да је, што се тиче слободе медија, завршен важан део реформи.“, рекао је Јовановић.

Он је истакао још 4 закона из 2023. године, чија ће имплементација тек донети значајне позитивне економске и привредне промене у наредном периоду: Закон о здравственој документацији и евиденцијама у здравству, Закон о странцима, као и закони којима се потврђују споразуми са Северном Македонијом и Албанијом по питању увођења јединственог ИД броја Отвореног Балкана и Слободног приступа тржишту рада.

Током конференције, Јовановић је учествовао и на панелу ,,Перспектива и реформски приоритети Владе Србије“, заједно са министарком науке, технолошког развоја и иновација, др Јеленом Беговић и министарком здравља проф. др Даницом Грујичић.

Том приликом он је истакао даље планове за дигитализацију и модернизацију Републике Србије у оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027“.

Такође, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација, Милан Добријевић део је тима који је добио награду за унапређење услова за инвестиције и изградњу.