У складу са Декларацијом Свесрпског сабора о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, Национални контакт центар Министарства информисања и телекомуникација за безбедност деце на интернету проширио је активности и на територији Републике Српске те су, у том смислу, Република Србија и Република Српска отпочеле са спровођењем сарадње и у области безбедности деце на интернету.

Прва у низу заједничких активности је обука коју су стручњаци Контакт центра одржали 6. августа државним службеницима Републике Српске у Бањој Луци.

Тим Контакт центра колегама је представио низ активности које Центар реализује путем образовних програма и информисања деце, родитеља и наставника о предностима, ризицима и начинима безбедног коришћења интернета, као и путем јединственог места за пружање савета и пријема пријава у вези са безбедношћу деце на интернету.

На обукама су подељена досадашња радна искуства и изазови, као и садржај образовних програма који за циљ имају стицање знања и вештина код полазника у вези са ризицима, превентивним деловањем и реакцијама у случају угрожавања безбедности деце на интернету.

У наредном периоду планиране су нове активности, као и даље интензивирање сарадње Републике Србије и Републике Српске у области безбедности деце на интернету.