Министарство је током првих 100 дана Владе реализовало читав низ активности које за циљ имају даље јачање капацитета у области јавног информисања и телекомуникација.

  1. Извоз ИКТ производа и услуга у првих пет месеци ове године износи 1.616.000.000,00 ЕУР што представља повећање од чак 20,5% у односу на исти период претходне, рекордне године.

Овом приликом наглашавамо и то да је током претходне, рекордне, 2023. године укупан износ извоза ИКТ производа и услуга био 3.440.000.000,00 ЕУР, док се очекује да ове године дај износ надмаши чак 4.000.000.000,00 ЕУР.

Имајући у виду изузетне резултате у овој области она наставља да буде најбрже растућа привредна грана у Републици Србији која даје значајан допринос повећању животног стандарда грађана, свеукупном развоју државе и континуираном расту БДП.

 

  1. Просечна нето зарада у области ИКТ, у периоду од јуна 2023. до маја 2024. године, увећана је за 13,3% и износи 234.407,00 РСД.

 

  1. У периоду од јула 2023. до јуна 2024. године забележен је раст броја запослених у правним лицима, лицима која самостално обављају делатност, те је, закључно са јуном 2024. године, у области ИКТ запослено 111.352 лица, док је у 2023. години у области ИКТ било запослено 108.129 лица.

 

Такође, међу бројним постигнутим резултатима, посебно се издвајају:

 

  1. Наставак реализације капиталног пројекта изградње оптичке инфраструктуре у руралним пределима Републике Србије.

У рекордном року објављен је позив за претквалификацију извођача за изградњу у оквиру друге фазе пројекта у току које ће брзи интернет стићи и до најудаљенијих регија у Републици Србији.

Планирано је да у оквиру фазе 2 овог пројекта буде изграђено око 4.000 км оптичких траса до више од 500 насеља, и то у укупној вредности од око 120.000.000.000,00 РСД.

 

  1. Систем „Пронађи ме“, који је пуштен у рад крајем 2023. године, показао се као добар модел комуникације са грађанима.

Постојећи модел је технички унапређен са додатним функционалностима у циљу успостављања система за упозоравање грађана у случају ванредних ситуација, односно елементарних непогода и техничко–технолошких несрећа. Овај систем, чије је тестирање у току, омогућиће пренос хитних информација грађанима путем СМС-а, на тачно одређеном географском положају о ризичним догађајима, а према процени Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

Истовремено планира се даља надоградња овог софтверског решења до краја 2025. године која ће обезбедити и обавештавање грађана путем CBS (Cell Broadcast System) поруке. Паралелним системима обавештавања (СМС и CBS) Република Србија ће ући у групу од свега неколико држава Европе које имају оба начина упозоравања јавности.

 

  1. Спроведени су и конкурси за суфинансирање производње медијских садржаја ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања. Додељено је рекордних 337.000.000,00 РСД што представља повећање од 27.000.000,00 РСД у односу на претходну годину.

 

  1. У складу са Декларацијом Свесрпског сабора о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, од 8. јуна 2024. године, знатно је унапређена сарадња Академске мреже Републике Србије (АМРЕС) и Академске и истраживачке мреже Републике Српске (САРНЕТ) чиме су створени сви неопходни предуслови да се постојећа интернет веза, са 1 GB по секунди, увећа на 10 GB по секунди што ће дати снажан подстрек даљем раду високошколских и научно–истраживачких установа у Републици Српској.

 

  1. Национални контакт центар Министарства информисања и телекомуникација за безбедност деце на интернету проширио је активности и на територију Републике Српске те су, у том смислу, Република Србија и Република Српска отпочеле са спровођењем сарадње и у области безбедности деце на интернету. У складу са тим, августа 2024. године у Бањалуци одржана је прва обука за државне службенике Републике Српске, док је средином августа 2024. године планирано да у атлетском кампу у Бијељини стручњаци Националног контакт центра за безбедност деце на интернету одрже образовне програме током којих ће упознати полазнике са изазовима који постоје на интернету и дати препоруке за његово безбедно коришћење.

 

Министарство ће и у наредном периоду наставити са интензивном реализацијом бројних активности које за циљ имају даље и континуирано унапређење области јавног информисања и телекомуникација.