Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, учествовао је данас на министарском састанку „Дигитална трансформација у региону Западног Балкана“ у оквиру Бледског стратешког форума 2023.

Јовановић је овом приликом учесницима састанка представио резултате које је Република Србија остварила на пољу дигитализације, развоју инфраструктуре и услуга електронске управе, трансформације система просвете, изградње иновационе инфраструктуре и изнео податке везано за раст сектора информационо-комуникационих технологија.

„Од 2017. године када је Влада Републике Србије на иницијативу премијерке Ане Брнабић поставила дигитализацију као један од приоритета постигли смо завидне резултате у дигиталној трансформацији јавне управе, просвете, економије, привреде и направили смо велики искорак у развоју иновационог екосистема. Наша дигитална трансформација је подразумевала значајне инвестиције у инфраструктуру државних дата центара, научно-технолошких паркова, широкопојасне оптичке телекомуникационе инфраструктуре, повезивању свих школа на брзи, безбедан и поуздан интернет. Али је значајно, што смо, не чекајући да инфраструктура буде завршена, у паралели, развијали велики број електронских услуга за грађане, привреду и државу, тако да сада имамо 2 милиона регистрованих налога на државном Порталу еУправе тј. еГрађана. Најзад, створили смо и повољно пословно окружење које је допринело експоненцијалном расту ИКТ сектора, који је постао примарни сектор Србије када посматрамо извоз услуга и учешће у БДП-у. На тај начин смо постали један од лидера 4. индустријске револуције, али тиме се не задовољавамо већ даљи раст и напредак базирамо на развоју вештачке интелигенције и биотехнологије“, истакао је министар Јовановић.

„У Србији свакодневно расте потреба за новим кадровима па је само у овој години у ИКТ сектору запослено преко 3.700 људи. У 2022. је извоз ИКТ услуга био рекордних 2,7 милијарди евра, док је већ у првој половини 2023. године извоз достигао 1,6 милијарди евра што је раст од чак 40% у односу на исти период прошле године. Поређења ради извоз ИКТ сектора 2012. године био је свега 375 милиона евра“, рекао је Јовановић.

Такође, он је истакао и важност одржавања специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. у Београду.

„Београд је домаћин специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године када желимо свету да се представимо као земља иновација и напредних технологија. Да бисмо то остварили, у наредном периоду нам је фокус на пет посебних области: аутономна возила, изградња кампуса БИО 4 (биомедицина, биотехнологија, биоинформатика, биодиверзитет), ширење и изградња нових научно-технолошких паркова, као и наставак улагања у Крагујевац кроз изградњу јединственог Иновационог дистрикта и ширење капацитета Националне платформе за развој вештачке интелигенције и суперкомпјутера“, каже Јовановић и закључује да су сусрети као ови кључни за повезивање економија Западног Балкана и размењивање најбољих пракси и знања у области дигитализације.