Državni sekretari

Milan Dobrijević

Milan Dobrijević rođen je 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je na smeru računarske tehnike i informatike na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

U Ministarstvu nadležnom za telekomunikacije radi od 2012. godine, prvo u ulozi Načelnika Odeljenja za razvoj informacionog društva i Načelnika Odeljenja za razvoj Digitalne agende gde je vodio do uspešnog završetka 2015. godine projekat prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog signala i učestvovao u izradi u donošenju reformskih propisa u oblasti informacione bezbednosti, digitalizacije i elektronskog poslovanja kojim su uređeni elektronski potpis, elektronski dokument, elektronska identifikacija i elektronska trgovina.

Realizacijom projekta Povezane škole kroz koji su praktično svi školski objekti povezani na Akademsku mrežu Republike Srbije i siguran, brz i bezbedan bežični pristup Internetu doveden do praktično svake nastavne prostorije ostavljen je neizbrisiv trag u digitalizaciji sistema obrazovanja Republike Srbije.

Milan zatim preuzima poziciju pomoćnika ministra u Sektoru za elektronske komunikacije gde vodi projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima od faze pripreme do faze implementacije na terenu kroz koji će digitalni jaz u pogledu dostupnosti brzog pristupa internetu u Republici Srbiji praktično biti potpuno prevaziđen do kraja 2025. godine. Istovremeno predvodi rad na izradi novog Zakona o elektronskim komunikacijama koji je propis od suštinskog značaja za dalji nesmetan razvoj elektronskih komunikacija u našoj zemlji.

Od decembra 2021. preuzima ulogu državnog sekretara za elektronske komunikacije, informaciono društvo i evropske integracije u resornom ministarstvu i vodi i koordiniše rad na ključnim projektima ministarstva poput Razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije, Digitalizacija turističke ponude RS, uspostavljanje sistema Pronađi me itd. kao i izradi propisa u ovim oblastima poput Zakona o elektronskim komunikacijama, Zakona o širokopojasnoj infrastrukturi, Zakona o informacionoj bezbednosti itd.

Dobitnik je NALED priznanja za doprinos razvoju elektronske uprave na republičkom nivou za 2017. godinu, kao i timskog priznanja 2023. godine za doprinos stvaranju boljih uslova za investiranje i gradnju u Republici Srbiji.  

Milan takođe pomaže u razvoju inovativnih projektnih ideja, radi na uklanjanju administrativnih barijera u cilju unapređenja poslvnog okruženja i privlačenju investicija kao i na olakšanju života građana kroz digitalizaciju javnih usluga. Promoviše široku digitalizaciju srpske administracije i društva.

Tečno govori engleski jezik.

Oženjen i ponosni otac dvoje dece.

 

Dejan Parčetić

Dejan Parčetić je rođen 4. marta 1974. godine u Somboru. Po završetku srednje škole, Dejan je upisao Fakultet poslovne ekonomije gde je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.

Od 1999. do 2013. godine, radio je u Javnom komunalnom preduzeću "Čistoća" u Somboru, gde je obavljao posao Rukovodioca javne higijene, Rukovodioca zelenila i Rukovodioca pogrebne službe. Nakon toga, karijeru nastavlja u Javno komunalnom preduzeću "Prostor" gde je postavljen na radno mesto Rukovodioca. Paralelno sa tim, od 2013. do 2021. godine, Dejan je bio član Nadzornog odbora u Javno komunalnom preduzeću "Prostor“.

Uz svoj rad u komunalnom sektoru, Dejan je imao aktivnu ulogu u politici i kulturnom životu Sombora. Bio je dva puta odbornik u Skupštini Grada Sombora i obavljao je dužnost podpredsednika skupštinskog odbora za komunalnu delatnost Grada Sombora. Takođe, bio je član Saveta za razvoj Sombora i predsednik Upravnog odbora "Bunjevačkog kola" od 2011. Godine.  

Dejan je aktuelni podpredsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne zajednice i aktivno učestvuje u promociji i zaštiti istorije i etnografije bunjevačkog naroda na teritoriji Republike Srbije. Sa ponosom ističe da je potomak jednog od slavnih Bunjevaca, učesnika Velike narodne skupštine u Novom Sadu 1918. godine, gde je doneta odluka da se Vojvodina prisjedini svojoj matici Srbiji!

Od aprila 2023. godine preuzima ulogu državnog sekretara u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija. Koordiniše rad Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu i angažovan je na Projektu izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije. Kao državni sekretar značajano je doprineo  i unapređenju oblasti javnog informisanja manjinskih zajednica.

Dejan je oženjen i otac dvoje dece, Ene i Marka