Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović i v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović potpisali su danas, ispred Ministarstva i Kancelarije, Sporazum o obavljanju stručnih poslova održavanja i unapređenja Registra matičnih knjiga. Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Ministar Martinović istakao je da je elektronskim vođenjem službenih evidencija značajno unapređena njihova ažurnost i tačnost podataka, a samim tim i efikasnost u postupanju uprave. Naglasivši da napredak informacionih tehnologija zahteva i stalno unapređenje sistema matičnih knjiga, on je podsetio na to da su u prethodnom periodu Ministarstvo i Kancelarija uspešno uspostavili elektronsku uslugu eIzvod iz matičnih knjiga.

„Današnjim Sporazumom nastavljamo dobru saradnju i obezbeđujemo da jedan državni organ, koji ima potrebne stručne kapacitete, vodi računa o tome da Registar matičnih knjiga, zajedno sa delom koji se odnosi na stručno usavršavanje i ovlašćenja matičara, tehnički funkcioniše besprekorno, dok istovremeno prati korak sa razvojem digitalnog okruženja. Naš zajednički pravac je da pratimo promene i službenicima obezbedimo uslove za efikasno obavljanje poslova, kako bi građani bili zadovoljni pruženim uslugama, odnosno kako bi na jednostavan način, bez gubitka vremena, mogli da ostvare svoja prava“, poručio je Martinović.

Ministar Jovanović izrazio je očekivanje da će ovaj Sporazum ne samo unaprediti registre matičnih knjiga, već i doprineti daljem razvoju elektronskih usluga za građane.

„Ovo je poseban dan za digitalizaciju javne uprave jer će po prvi put na održavanju i daljem unapređenju tako složenih registara kao što su matične knjige rođenih, venčanih i umrlih raditi, sopstvenim snagama, stručnjaci Ministarstva i Kancelarije. To znači da smo uspeli u okviru javne uprave da izgradimo takve kadrovske kapacitete, da imamo toliko dobre i sposobne IT stručnjake i pravnike, da budemo rame uz rame sa kadrovima iz privatnog sektora“, istakao je Jovanović.

Naglasivši da Sporazum predstavlja nastavak dosadašnje uspešne saradnje dveju institucija, v.d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović dodao je da će jedan od najvažnijih registara nastaviti da se čuva i unapređuje pod najvećim tehničkim i bezbednosnim standardima.

„Sporazum je zaključen u cilju obezbeđenja tehničkih uslova za zakonito i pravilno postupanje ovlašćenih lica za rad u Registru matičnih knjiga, kroz obavljanje stručnih poslova održavanja i unapređenja Registra matičnih knjiga, kao službene evidencije od značaja za efikasno postupanje organa i pružanje usluga elektronske uprave”, zaključio je Latinović.