Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, učestvovao je danas na ministarskom sastanku „Digitalna transformacija u regionu Zapadnog Balkana“ u okviru Bledskog strateškog foruma 2023.

Jovanović je ovom prilikom učesnicima sastanka predstavio rezultate koje je Republika Srbija ostvarila na polju digitalizacije, razvoju infrastrukture i usluga elektronske uprave, transformacije sistema prosvete, izgradnje inovacione infrastrukture i izneo podatke vezano za rast sektora informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Od 2017. godine kada je Vlada Republike Srbije na inicijativu premijerke Ane Brnabić postavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta postigli smo zavidne rezultate u digitalnoj transformaciji javne uprave, prosvete, ekonomije, privrede i napravili smo veliki iskorak u razvoju inovacionog ekosistema. Naša digitalna transformacija je podrazumevala značajne investicije u infrastrukturu državnih data centara, naučno-tehnoloških parkova, širokopojasne optičke telekomunikacione infrastrukture, povezivanju svih škola na brzi, bezbedan i pouzdan internet. Ali je značajno, što smo, ne čekajući da infrastruktura bude završena, u paraleli, razvijali veliki broj elektronskih usluga za građane, privredu i državu, tako da sada imamo 2 miliona registrovanih naloga na državnom Portalu eUprave tj. eGrađana. Najzad, stvorili smo i povoljno poslovno okruženje koje je doprinelo eksponencijalnom rastu IKT sektora, koji je postao primarni sektor Srbije kada posmatramo izvoz usluga i učešće u BDP-u. Na taj način smo postali jedan od lidera 4. industrijske revolucije, ali time se ne zadovoljavamo već dalji rast i napredak baziramo na razvoju veštačke inteligencije i biotehnologije“, istakao je ministar Jovanović.

„U Srbiji svakodnevno raste potreba za novim kadrovima pa je samo u ovoj godini u IKT sektoru zaposleno preko 3.700 ljudi. U 2022. je izvoz IKT usluga bio rekordnih 2,7 milijardi evra, dok je već u prvoj polovini 2023. godine izvoz dostigao 1,6 milijardi evra što je rast od čak 40% u odnosu na isti period prošle godine. Poređenja radi izvoz IKT sektora 2012. godine bio je svega 375 miliona evra“, rekao je Jovanović.

Takođe, on je istakao i važnost održavanja specijalizovane izložbe EKSPO 2027. u Beogradu.

„Beograd je domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027. godine kada želimo svetu da se predstavimo kao zemlja inovacija i naprednih tehnologija. Da bismo to ostvarili, u narednom periodu nam je fokus na pet posebnih oblasti: autonomna vozila, izgradnja kampusa BIO 4 (biomedicina, biotehnologija, bioinformatika, biodiverzitet), širenje i izgradnja novih naučno-tehnoloških parkova, kao i nastavak ulaganja u Kragujevac kroz izgradnju jedinstvenog Inovacionog distrikta i širenje kapaciteta Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije i superkompjutera“, kaže Jovanović i zaključuje da su susreti kao ovi ključni za povezivanje ekonomija Zapadnog Balkana i razmenjivanje najboljih praksi i znanja u oblasti digitalizacije.