Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović, sastao se danas sa članovima Radne grupe za izradu Akcionog plana za sprovođenje medijske strategije, u Beogradu.

Tema sastanka je bio nastavak rada na izradi Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine u periodu od 2024. do 2025. godine, kao i dogovor oko daljih koraka u cilju potpune implementacije Medijske strategije.

„U godini za nama usvojen je Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elekronskim medijima čime smo ostvarili jedan od primarnih ciljeva Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. Donošenjem ovih zakona, u čijem kreiranju su veliki doprinos dala novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodni partneri – Misija OEBSa, Delegacija EU u Srbiji, Ambasada Kraljevine Norveške i Fondacija Konrad Adenauer, napravljen je veliki korak ka daljem unapređenju medijske scene u Srbiji, na čemu je Republici Srbiji čestitala i Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ističući da je urađen značajan reformski posao. U daljoj implementaciji Medijske strategije bitno je donošenje Akcionog plana za period 2024-25. Očekujem da implementacija odredbi Zakona o javnom informisanju koji se tiču projektnog sufinansiranja, kao i rad na preostalom Zakonu o javnim medijskim servisima budu jedne od glavnih aktivnosti u novom Akcionom planu“, rekao je ministar Jovanović

Ministar Jovanović je istakao da je Ministarstvo u prethodnoj godini programiralo trogodišnji IPA projekat od 1.5 miliona evra, čiji je implementator OEBS, a čime je osigurano finansiranje aktivnosti iz Akcionog plana medijske strategije. Projekat će početi sa radom u drugom kvartalu 2024. godine.

Tokom februara meseca Ministarstvo će sprovesti obuke za lica koja su zaposlena u  jedinicama lokalnih samouprava, kod izdavača medija, kao i za lica koja će se prijavljivati za članove komisija, a u vezi sa novim zakonskim rešenjima koja se odnose na postupak projektnog sufinansiranja.  

Pored članova radne grupe, predstavnika novinarskih  i medijskih udruženja, sastanku su prisustvovali i partneri iz Misije OEBS, Delegacije EU, Ambasade K. Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, koji sa Vladom Srbije i medijskim i novinarskim udruženjima rade na procesu implementacije Medijske strategije i na svim pitanjima od značaja za medijsku zajednicu.